Dr. Szöllősy Pál

Kedves Testvérek!

Dr. Szöllősy Pált 1946. óta ismerem és jó barátom volt. Sajnos elhagyta a mi világunkat. Nagy mecénása volt a református egyházunknak. Idézem a róla irt Gyászjelentést.

Dr. Szöllősy Pál (1927-2014)

Szomorú szívvel, de hosszú, gazdagon megáldott életéért Istennek hálát adva, népes gyülekezet vett végső búcsút dr. Szöllősy Páltól Zürichben, 2014. február 27-én.
Sokrétű és szerteágazó munkásságának a svájci magyar emigráció számára talán legfontosabb területei voltak az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetemen, melynek haláláig tiszteletbeli elnöke volt, és a Svájci Magyarnyelvű Protestáns Gyülekezetek Szövetségében évtizedeken át hűségesen, odaadással végzett munkája. Ez utóbbi, a német-svájci magyar protestáns gyülekezetek életének keretet adó, és számukra majd’ harminc éven át lelkipásztorokat biztosító szervezet alapításában és vezetésében is meghatározó személyiség volt Szöllősy Pál.

A kommunista vezetés által Budapestről vidékre száműzött ügyvéd 1956 decemberében, kényszerűségből hagyta el Magyarországot, ahová — a forradalom idején vállalt közéleti szerepe miatt — egészen a nyolcvanas évek közepéig nem térhetett vissza. A hatvanas évek elején Genfben élt. Feleségét is itt ismerte meg, akivel kevés híján ötven éven át élt boldog házasságban. A genfi magyarok idősebb generációja bizonyosan emlékszik még Szöllősy Pál makulátlan eleganciájára, megnyerő modorára, széleslátókörű, alapos műveltségére, és arra, a számára magától értetődő, tiszteletteljes, őszinte érdeklődésre, amellyel embertársai felé fordult.

Özvegye, három gyermeke, unokái gyászolják. A Feltámadott Krisztus adjon nekik vígasztalást.

Gönczy Attila

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük